MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu


 

Lännenvarusteissa - Tunnelmaa ja tarkoituksenmukaisuutta

Lännenvarusteiden suunnittelussa on kiinnitetty huomiota käyttömukavuuteen sekä tarkoituksenmukaisuuteen. Varusteissa on huomattavia tyylieroja, suurimman eron voi havaita idän ja lännen välillä. Varusteissa on myös monia eri vaihtoehtoja riippuen lajista ja käyttötarkoituksesta. Varusteet on valmistettu paksusta, kestävästä ja laadukkaasta nahasta. Ne on suunniteltu kestämään vuosikymmeniä. Kuten mitkä tahansa varusteet, nekin vaativat säännöllistä hoitoa ja huoltoa.

Satula on tärkein

Varusteista suurin ja tärkein investointi on satula. Jokaiseen lajiin on oma satulatyyppinsä ja mieltymyksensä mukaan voi valita täysin pelkistetyn työsatulan tai hopealla koristellun showsatulan väliltä. Pleasure-satula on syvä ja hyvin istuntaa tukeva. Trail-satula on suunniteltu maastoratsastukseen. Roper-satula on kehitetty työskentelyyn karjan kanssa. Reining-satulassa ratsastaja pääsee erittäin lähelle hevosta. All-around -satulat on suunniteltu yleiskäyttöön. Vielä ovat satulat erityisesti naisratsastajille ja joitain malleja, jotka on tarkoitettu tietyille hevosroduille. Lista on lähes loppumaton. Kaikilla satuloilla voi ratsastaa, mutta niiden täytyy sopia sekä hevoselle, ratsastajalle että käyttötarkoitukseen.

Hevoselle sopiva satula asettuu selkään hyvin ja vastaa selkään joka kohdasta painamatta ja puristamatta. Sopivuus on syytä tarkastaa aika ajoin, sillä hevosen lihaksisto voi muuttua.

Kaikki lännensatulat ovat pääosiltaan saman näköisiä, mutta niiden pienillä yksityiskohdilla on omat merkityksensä. Syvä istuin on päällystetty mokalla tai nahalla. Siinä on mukava istua. Jalustinhihnat ovat leveät ja jalustimet painavat, mikä osaltaan tukevoittaa ratsastajan istuntaa. Satulavyöt ovat leveitä ja pehmustettuja. Jonkin verran käytetään neopreenistä tehtyjä tai naruvöitä, viimeksi mainittuja yleensä kilpailuissa. Rintaremmi estää satulaa liukumasta sivulle ja taakse. Takavyöt estävät tarvittaessa satulan takaosaa nousemasta ylös. Satulahuovat ovat paksuja ja pehmustettuja. Huovat voivat olla neliön muotoisia, pyöristettyjä, sään kohdalta aukollisia tai etuosastaan korotettuja.

Turparemmiä ei käytetä

Suitset voidaan jakaa kahteen ryhmään; otsapanta- ja yksikorvasuitsiin. Kummastakin on olemassa valtava määrä erilaisia muunnelmia. Turparemmiä ei käytetä eikä joissain malleissa edes kaularemmiä. Yksikorvasuitsia hankittaessa pitää kiinnittää huomio siihen, että korvan ympäri oleva osa on loiva.

Ohjina käytetään suhteellisen painavia päistään erillään olevia nahkaohjia tai yhdestä köydestä solmittua mecate-ohjaa, joka kiinnitetään kuolaimiin sloppereiden avulla. Tässä ohjastyypissä jää jäljelle usein talutusköysi, joka ratsastuksen ajaksi kiinnitetään satulanuppiin. Yhden käden ohjauksessa voidaan käyttää avo-ohjia niin, että ohjien päät jäävät sen käden puolelle, millä ohjastetaan. Etusormi on ohjien välissä.

Vaihtoehtoisessa yhden käden ohjauksessa käytetään romal-ohjaa. Nahkanauhoista punottua yhtenäistä ohjaa pidellään nyrkkiin suljetussa kädessä, jota pidellään pystyssä. Ohjan päässä on samasta materiaalista punottu jatke, joka tulee yläkautta ulos kädestä ja sitä pidellään toisella kädellä.

Nivel- tai kankikuolaimet

Lännenratsastuksessa käytetään kuolaimia, joissa renkaat ja suukappale ovat eri metallia. Suukappale on verrattain ohut. Ratsastus aloitetaan tavallisella nivelkuolaimella tai d-rinkikuolaimella, jossa on yksi nivel. Yhden käden ohjaukseen siirryttäessä käytetään varrellista niveltä. Yleisimmin käytetty malli on argentiinalainen kuolain, jossa ohjat voidaan tarpeen vaatiessa siirtää ylempään kuolainrenkaaseen, jolloin vaikutus on sama kuin tavallisessa nivelkuolaimessa. Opetusvaiheessa voidaan käyttää myös kaksia ohjia. Tällä kuolaimella voi ratsastaa yhdellä tai kahdella kädellä.

Hevosen ja ratsastajan ollessa valmiina siirtymään kokonaan yhden käden ohjaukseen käytetään kankea, jossa suukappale ja varsi ovat yhtenäiset. Kuolaimen vaikutuksen vahvuus riippuu portin korkeudesta ja varsien pituudesta.

Kuolainten kanssa käytetään leukaremmiä, joka on tehty joko nahasta tai ketjusta. Leukaremmi kiinnitetään ohjien eteen kuolainrenkaaseen, kangessa samaan renkaaseen, johon kiinnitetään poskiremmi. Leukaremmin ja hevosen leuan väliin täytyy mahtua muutama sormi.

Ilman kuolaimia

Lännenhevosilla ratsastetaan paljon kuolaimettomilla suitsilla. Tämä on erinomainen vaihtoehto, joka herkistää hevosta sekä auttaa ratsastajaa käyttämään enemmän omaa kehoaan. Sidepull on suitsimalli, jossa hevosen turvan päältä kulkee nahkahihna, tiukaksi punottu köysi tai punottu nahka. Vaikutus perustuu paineeseen, joka kohdistuu hevosen turpaan ja poskeen.

Bosal on alkuperäinen espanjalainen hackamore. Päällystettyä raakanahkaa oleva turparengas, joka kaventuu alapäästään, kiinnitetään tavallisiin suitsiin. Bosaliin sidotaan mecate-ohjat, jotka ovat joko pehmeää köyttä tai hevsenjouhista punotut. Vaikutus perustuu paineeseen, joka kohdistuu turpaan, poskeen ja niskaan.

Suojaa jalat

Hevosen jalkojen suojaaminen ratsastuksen aikana on aina suositeltavaa. Suojat auttavat ehkäisemään ennalta turhien jalkavammojen syntyä, tukevat jalkoja ratsastuksen aiheuttaman rasituksen aikana sekä suojaavat jalkaa muiden jalkojen lyönneiltä ja polkemilta. Hevonen, jonka ei tarvitse varoa omia jalkojaan, kykenee keskittymään paremmin ja rentoutumaan täysipainoiseen työskentelyyn eikä sen tarvitse pelätä satuttavansa itseään.

Lännenratsastuksessa käytettävät suojat ovat yleensä tarrakiinnityksellä olevia neopreenisuojia. Eniten suojia käytetään etujaloissa. Harjoiteltaessa käännöksiä on lisäksi hyvä käyttää bootseja. Takajalat on myös hyvä suojata vähintään silloin kun harjoitellaan pysähdyksiä.

Kypärää suositellaan

Lännenhenkinen pukeutuminen tuo tiettyä tunnelmaa ja ajan myötä harrastaja ryhtyykin suosimaan ja hakemaan sen tyylisiä vaatteita. Jokainen voi kuitenkin käyttää sellaisia vaatteita, joissa viihtyy. Ratsastaessa käytetään farkkuja, joiden lahkeen sisäsaumassa on yksinkertainen ommel. Ratsastukseen tarkoitetut bootsit ovat käytössä aivan omaa luokkaansa, kengiksi käyvät kuitenkin mitkä tahansa korolliset kengät. Lännenratsastajan käyttämissä kannuksissa on hyrrät. Kun ratsastaja laittaa kannuksen jalkaansa, hänen tulisi olla tietoinen siitä, kuinka ja milloin niitä tulee käyttää.

Stetsoni kuuluu olennaisesti lännenratsastukseen, mutta usein sitä käytetään ainoastaan kilpailuissa. Kypärä päässä ratsastaminen on aina paras vaihtoehto.

Hevoselle ja ratsastajalle on tarjolla toinen toistaan hienompia varusteita. Pitää kuitenkin muistaa, että ne ovat vain välineitä, jotta työ saataisiin tehdyksi. Tärkeintä on luoda yhteisymmärrys hevosen ja ihmisen välille.
 Nahan kuviointi lisää satulan käyttö ikää.

 Vasemmalta sidebull, nivel kuolain, D kuolain, bosal, nivelkanki, kankikuolain.

Alkuun